Nye EU-standarder for eggkoding

Nye EU-standarder for eggkoding – Hva endres fra 8. november 2024?

Eggkoding er obligatorisk regulert i hele EU. EU har nå ytterligere økt disse standardene for åpenhet og sikkerhet i næringsmiddelindustrien med innføringen av den nye eggmerkingsforordningen*. Endringen, som trer i kraft fra 8 november 2024, tar sikte på å forbedre sporbarheten og forhindre feilmerking ved å tydelig definere plasseringen av eggmerking.

Hva endres med den nye forskriften?

Til nå har kodingen av egg kunnet skje enten direkte på produksjonsstedet eller på det første pakkesenteret som eggene leveres til. Dette førte til problemer med sporbarhet i praksis, samt feilkoding, siden rogn fra ulike gårder og ulike produksjonssystemer kunne blandes og feilmerkes. For å sikre integriteten til forsyningskjeden krever EU nå at merking obligatorisk må skje ved opprinnelsen til eggene, det vil si på gården til produsenten. Unntak er kun tillatt under strenge betingelser for å unngå å sette sporbarheten i fare. For optimal sporbarhet av egg brukes en komplett kode på hvert skall. Når som helst gjør denne merkingen det mulig å spore eggets reise.

  • Det første sifferet lar forbrukeren gjenkjenne typen hønseoppdrettssystem.
  • Følgende to bokstaver gjør det mulig å identifisere leggingslandet: FR står for Frankrike.
  • Etter det gjør en kode det mulig å identifisere opprinnelsesgården.

Mens de to første opplysningene også tjener forbrukerinformasjon, er gårdsnummeret informasjon for de kompetente kontrollmyndighetene.

Hvilken koding skal være på eggemballasjen?

Boksene er der for å beskytte eggene mot støt, lukt, lys. Merkingen skal plasseres på utsiden av emballasjen med godt synlig og lett leselig trykk. Følgende obligatoriske informasjon må angis på eggekartongene for umiddelbart å identifisere nøkkelinformasjonen:

  • Anbefalt forbruksdato (DCR).
  • Informasjon om oppdrett: opprinnelsesland, produsentkode og oppdrettsmetode.
  • Nummeret på pakkesenteret.
  • Størrelsen på egget (S, M, L, XL)
  • Oppdrettsmetoden
  • Kategorien “fersk” symbolisert med bokstaven A for egg solgt til forbrukere.

Hva er den beste måten å kode på egg?

I denne nye regulatoriske konteksten kommer Videojet 1620 FG Food Grade-skriveren inn i bildet. Denne kontinuerlige blekkskriveren (CIJ) oppfyller ikke bare kravene til mattrygghet, men tilbyr også en rekke fordeler som gjør den til det perfekte valget for eggprodusenter:

  • Blekk av næringsmiddelkvalitet: Det er viktig å bruke blekk som er i samsvar med strenge EU-forskrifter. Videojet 1620 FG bruker blekk som er trygt å bruke på matvarer, og utgjør dermed ingen helserisiko.
  • Høy utskriftshastighet og kvalitet: I den fartsfylte verdenen av matproduksjon er effektivitet nøkkelen. Denne skriveren tilbyr høy utskriftshastighet uten at det går på bekostning av kvaliteten, noe som sikrer en jevn produksjons- og pakkeprosess.
  • Robusthet og pålitelighet: Videojet 1620 FG er bygget for det tøffe miljøet innen matproduksjon. Holdbarheten sikrer at produsentene kan stole på kontinuerlig driftsberedskap.
  • Brukervennlighet: Videojet 1620 FG har et intuitivt brukergrensesnitt og enkle vedlikeholdsprosesser og er enkel å betjene og vedlikeholde, noe som sparer tid og ressurser.
  • Tilpasningsevne: Skriveren kan tilpasses ulike produksjonslinjer og hastigheter, noe som gjør den til en fleksibel løsning for operasjoner av alle størrelser.

*Kommisjonens delegerte forordning (EU) 2023/2464 av 17. august 2023 om endring av Europaparlamentets og rådets forordning (EU) nr. 1308/2013 med hensyn til handelsnormer for rogn.

Kontakt oss

×

Kontakt oss

For akutte og hastende saker kan du nå oss på +47 32 99 42 08