Blekkskriver: Mest stillte spørsmål (FAQ)

Her finner du følgende informasjon om blekkskrivere:

Hva betyr forkortelsen CIJ?

Forkortelsen CIJ står for Continuous Inkjet.

Hva er en kontinuerlig blekkskriver?

En kontinuerlig blekkskriver (CIJ) er en blekkskriver som fungerer med kontinuerlig dråpeprosess. Det produseres en kontinuerlig blekkstråle som blir presset gjennom en mikrometer tynn dyse ved veldig høyt trykk. Trykkdysen er pyramideformet eller kjegleformet i det bakre området slik at blekkstrålen opplever høyest mulig utløpstrykk. Blekket må være elektrisk ledende og bli flytende ved hjelp av løsemidler slik at det kan gi et rent utskriftsbilde med veldig høy hastighet.
Blekkdråpene passerer gjennom et par elektroder med et elektronisk felt. Disse elektrodene er plassert rett bak utløpsdysen slik at blekkdråpene er elektrisk ladet. Etter denne prosessen passerer blekkdråpene et annet par elektroder, her blir de avbøyd elektrostatisk på underlaget. Blekkdråper som ikke er nødvendige for utskriftsbildet i denne passeringen strømmer tilbake i beholderen og mates tilbake i kretsen slik at ikke blekk blir kastet bort. CIJ-skrivere fra Videojet finner du her: Her finner du vår CIJ-produktoversikt
Tilbake til toppen

Hva er en blekkskriver?

Tegn og grafikk er produsert av fine blekkdråper. Blekkstråleskrivere har blitt brukt i industri- og kontormiljøer siden slutten av 1979-tallet. Sammen med PC-er har de fullstendig erstattet den klassiske skrivemaskinen i privat og profesjonell bruk. Blekkstråler har bevist sin verdi i industriell produktmerking. Nøyaktig, rask merking av emballasje eller produkter med blekkskrivere er en standard prosedyre i dag. Det er flere forskjellige teknologier for koding med blekk: (Link blekkstråleskriver, not continous)
Drop on Demand: Blekket blir kastet ut gjennom individuelle dyser, som styres av en ventil eller en tapp.
Kontinuerlig blekkskriver: Små dråper blekk blir avbøyd fra en kontinuerlig blekkstråle.
Termisk blekkskriver: Gassbobler opprettet av termoelementer skyver ut blekk fra skrivehodet når de sprekker. Termisk blekkutskrift er også kjent som digital utskrift.
Tilbake til toppen

Hvordan fungerer termiske blekkskrivere?

Termiske blekkskrivere brukes hovedsakelig til industriell produktmerking. Termisk blekkskriverteknologi er sammenlignbar med vanlige blekkskrivere på kontoret. Skrivehodene består hovedsakelig av kassetter, her finner du trykkdysene og blekkreservoaret. Ved kapillærvirkning stiger blekket fra blekkbeholderen mot dysene. I dyseåpningene er det elektriske termoelementer som varmer blekket til det dannes en gassboble. Gassboblen sprekker, og en blekkdråpe kastes ut fra dyseåpningen. På grunn av energien til oppvarmingen, som genereres når gassboblen sprekker, kan dråpene bevege seg en avstand på ca. 5 mm til overflaten av underlaget som skal skrives ut. Ved hjelp av kapillærvirkning kan ytterligere blekk følge fra reservoaret. Denne prosessen kan skje opptil 15 000 ganger per sekund

Tilbake til toppen

Hva er Piezo-blekksystemer?

Piezo-skrivere er høyoppløselige blekkskrivere. De arbeider ved hjelp av piezokrystaller, som deformeres under elektronisk spenning og dermed presser blekket gjennom fine dyser. Industrielle piezo-skrivere har et skrivehode der hver dyse eller kanal er utstyrt med piezo-keramikk. Hvor mange dråper som kastes ut styres av et påført elektrisk signal. En piezokrystall har en driftsfrekvens på opptil 16 000 Hz. Piezo-skrivere brukes hovedsakelig i industrisektoren for merking av emballasje og adressering / personalisering.
Tilbake til toppen

Hvordan fungerer blekkskrivere?

I CIJ-prosessen pumpes blekket hele tiden rundt skriveren. I prosessen brytes blekket ned i individuelle dråper av et vibrerende element i skrivehodet. Denne metoden produserer opptil 100.000 dråper per sekund. 30% av disse dråpene kan brukes til merking. Ved høyspenning og lading avvises dråpene på overflaten som skal skrives ut. Denne prosedyren utmerker seg i det industrielle området, med høy utskriftshastighet, rask tørketid og lite blekkforbruk.
Drop on Demand Forkortelse DOD
Med denne metoden frigjøres bare blekk når det er behov for det. Skrivehodene er forskjellige i følgende teknologier: Ventilteknologi / TIJ og PIJ
Ventilteknologi:
Med denne teknologien styrer skrivehodene nålventiler eller elektromagneter for å kontrollere blekkstrømmen. Dette er en mer tidkrevende prosess, og utskriftsbildet er grovere, men det gjør det mulig å påføre store mengder blekk på produktet eller emballasjen.
TIJ(Thermal Inkjet) – Termisk blekkskriver
Denne metoden bruker et lite elektrisk varmeelement. Blekket varmes opp til det dannes en gassboble. Først når gassboblen sprekker, kastes det ut en blekkdråpe fra dysen. Avhengig av design har TIJ-skrivehodene 300 dyser som produserer opptil 15 000 dråper per sekund. Et pluss av disse høyoppløselige utskriftssystemene er et sylskarpt utskriftsbilde.
PIJ(Piezo Inkjet) – Piezo blekkskriver
Ved å legge en spenning på et piezoelektrisk keramisk materiale produserer merkehodene blekkdråper.
Tilbake til toppen

For hvilke applikasjoner er blekkskrivere egnet?

CIJ kan brukes til å skrive ut på papir, plast, metall, glass og andre materialer. Typiske bruksområder inkluderer melkekartonger, cola-bokser, farmasøytiske produkter, små pappesker, kabler og merking av små deler.
Kontakt oss og ordne en gratis Produkttestutskrift
Tilbake til toppen

Hva er forskjellen mellom kontinuerlige blekkskrivere og kontaktkodere?

CIJ-skrivere merker kontaktløst, avstanden mellom produkt og skrivehode er ca. 4mm. Blekkdråpene “sprayes” på underlaget som skal merkes. Kontaktkodere kan bare merke produkter hvis de kommer i direkte kontakt med produktet.
Tilbake til toppen

Hva er DOD (Drop on Demand)?

Denne prosessen er en spesiell utskriftsteknikk der dysene til et skrivehode åpnes for hver enkelt blekkdråpe på skriftet. Dråper slippes bare ut når det faktisk er et behov. Skriverdriveren sørger for presis åpning av dysene. DOD-skrivere brukes hovedsakelig som industrielle merke-enheter. Skriftstørrelse og utskriftsbilde er påvirket av antall dyser (7, 16 eller 32). I tillegg til kontinuerlige blekkskrivere, brukes drop-on-demand-skrivere ofte til merking av produkter og emballasje. Med tappeteknologien åpner dysene seg med en frekvens på maks. 1000 Hertz. I termisk blekkskriverteknologi blir blekkdråpene kastet ut med en frekvens på 15000 Hertz. Den robuste drop-on-demand-teknologien har et svært bredt spekter av applikasjoner i nesten alle bransjer: fra høymodulert emballasjemerking, direkte merking av plastprofiler til merking av stålrør og byggematerialeprodukter med veldig store skrifttyper.
Tilbake til toppen

Hva er forskjellen mellom CIJ- og DOD-teknologier?

I motsetning til DOD sirkulerer kontinuerlige blekkskrivere kontinuerlig blekk gjennom skrivehodet og tilbake i væskesystemet. Med DOD-teknologi dispenseres bare blekket under utskriftsprosessen.
Tilbake til toppen

Hva er forskjellen mellom CIJ- og LCM-teknologier?

LCM eller Large Character Marking blir noen ganger referert til som DOD eller Drop on Demand-teknologi. LCM-skrivere brukes vanligvis til ytre emballasje der det kreves større skrift. CIJ-skrifter er vanligvis mellom 3 mm og 13 mm høye, mens LCM-bokstaver kan være over 5 cm høye.
Tilbake til toppen

Hvor langt kan avstanden mellom Videojet-blekkskrivere og produktet være under merkeprosessen?

For de fleste skrivere er den anbefalte avstanden fra enden av CIJ-skrivehodet til det trykte produktet ca. 4 mm. Hvis skrivehodet er mindre enn 4 mm fra produktet, vil koden være mindre, og de trykte dråpene vil ligge nærmere hverandre. Hvis skriverhodet til blekkskriveren er lenger enn 4 mm unna, vil utskriftshøyden øke, de trykte dråpene vil være lenger fra hverandre, og dråpene vil lande med mindre nøyaktighet.
Følgende video viser deg hvordan det patenterte CleanFlow ™ -hodet til blekkskrivere forbedrer kjøretiden og utskriftsytelsen: Klikk her for videoen
Tilbake til toppen

Hvor kan jeg finne sikkerhetsdatablad for Videojet-væsker?

Sikkerhetsdatablad på væsker for Videojet blekkskrivere kan enkelt lastes ned i Adobe Acrobat Reader-format.
Bare klikk her.
Tilbake til toppen

Hvilke typer produktdetektorer tilbyr Videojet?

Videojet tilbyr en rekke produktdetektorer som en del av en merkeløsning med blekkskrivere. De vanligste produktdetektorene er de med fotoceller som bruker infrarød stråling for å oppdage når et produkt nærmer seg. Vi tilbyr også metalldetektorer for metallprodukter og små fiberoptiske stråldetektorer for å oppdage registreringsmerker i et produkt.
Tilbake til toppen